Wij zijn Annelies en Stijn.
Annelies is klinisch ortho-agoog en reeds meer dan 20 jaar werkzaam in de VAPH-sector.
Stijn is ook werkzaam in de VAPH-sector. Hij is grote broer geweest van een zus met syndroom van down.
We zijn beiden van jongs af gedreven in de sector en jaren als begeleider mee geweest op CM-kampen voor jongeren met een beperking (de hedendaagse JOMBA-kampen). Daarnaast zijn we ook samen 10 jaar actief vrijwilliger geweest bij De Kloef vzw te Tielt, waar we de ontmoetingsruimte open hielden in het weekend, maar ook vrijetijdsactiviteiten en tripweekends organiseerden en begeleiden. Ook waren we actief lid van de Raad van Beheer en VOC Opstap vzw.
Reeds meer dan 10 jaar is het onze droom om een zorgboerderij uit bouwen. In het voorjaar van 2024 kwam een stuk grond te koop, aanpalend aan onze weides, maar met extra toegang via een andere straat. Dit was een uitgelezen kans om onze droom waar te maken en die we dus niet konden en wilden laten liggen. We hebben dan ook geen seconde getwijfeld om de aankoop te doen.
Samen met onze 4 kinderen willen we dit project dragen en uitbouwen tot een grote meerwaarde in de streek voor ieder die nood heeft aan ondersteuning. We willen onze visie delen, uitwerken en op de kaart zetten omdat we van oordeel zijn dat iedere zorgvrager/cliënt hier zichzelf moet kunnen zijn.
Ons motto: Labels zijn voor kleding, niet voor mensen!
Visie: We willen zorg op maat bieden in de vorm van individuele of groepsmomenten. De vzw zal dit doen in een groen kader van veiligheid en vertrouwen met de bedoeling rust te vinden. We willen inzetten op verbinding en ontmoeting met onszelf, de ander(en) en de omgeving. Als organisatie geloven we in de competenties en groeikansen van personen, waarbij we de mensen zullen ondersteunen in zorgzaam omgaan met elkaar, de natuur en de dieren, om zo een zinvolle dagbesteding te hebben die aangepast is aan de vaardigheden en de noden van de persoon. We zijn een vzw waar tijd kwaliteit is!
Doelgroep: Volwassenen en kinderen met verstandelijke en/of meervoudige beperking; alsook personen met zorgbehoeften, hetzij psychisch, hetzij mentaal
De nadruk ligt niet op werken en kunnen, maar vooral op aankunnen. Beleven en er gewoon bij zijn is voor bepaalde mensen belangrijker dan presteren. Gewoon kunnen zijn! We willen inzetten op beleving in dit groene kader via de dieren; de moestuin, serre en pluktuin; het belevingspad en de centrale ontmoetingsplaats.
Vanwaar de naam van onze zorgboerderij?
Agapè staat voor liefde, naastenliefde, genegenheid en geborgenheid. De omgeving waar we wonen in Tielt wordt ‘de liefde’ genoemd. We vinden dit mooie woorden om mee aan de slag te gaan. De keuze van de naam van de vzw was hierdoor snel gemaakt.
Door ontmoetingen met de dieren en het leren zorgen voor hen in een natuurlijke omgeving, willen we het welbevinden van personen versterken. Dieren verzorgen kan helpen om zelfvertrouwen op te krikken waardoor mensen zich (opnieuw) engageren in de maatschappij. Door positieve contacten met de dieren en taken uit te voeren zoals borstelen van de mini-ezels, wandelen met de mini-ezels, eten geven, eitjes rapen, stallen schoonmaken, … krijgen mensen de kansen om te groeien. Het geeft ook een gevoel van voldoening en we trachten ook op die manier in te spelen op het empathisch vermogen. Elk dier heeft immers zijn/haar eigen karakter, dus moet men ook leren omgaan hiermee cfr. het spreekwoord zo koppig als een ezel.
Onze dieren:
Veel mensen voelen zich verbonden met dieren. Een dier geeft afleiding en het is iets om voor te zorgen.
Wetenschappelijk bewezen dat het bloeddruk verlaagt en zorgt voor ontspanning.
Bij kinderen zou dit zorgen voor groeien van de cognitieve en emotionele ontwikkeling.
Daarom worden ze ook vaak gebruikt bij therapieën.
Vandaar dat wij willen inzetten op het aanbieden van ezeltherapie. Wij willen hiervoor aan de slag met onze mini-ezels Eliot en Gonny. Waarom mini-ezels, omdat die minder imposant zijn.
Wat is ezeltherapie of asinotherapie?
De kracht van ezels, waarom wordt er met ezels gewerkt?
Ezels zijn …
doorzetters, empathisch, dapper, sterk, zachtaardig eerlijk, gevoelig, oprecht, voorzichtig, intelligent, …
Ezels kunnen positieve effecten hebben op …
Zelfvertrouwen – Eigenwaarde – Zelfkennis – Angst – Spanning – Concentratie – Impulscontrole – Sociale vaardigheden – Inlevingsvermogen – Emotieverwerking – Assertiviteit – vertrouwen – bloeddruk – hartslag – activatie
Voor de ezeltherapie werken we samen met CREVA kriebels. Zij richt zich op kinderen.
Zaaien, planten, onderhouden en oogsten vormen een onderdeel van de dagbesteding. Werken in de buitenlucht, dicht bij de natuur, zorgt voor een gevoel van welbehagen, het gevoel van zinvol, nuttig werk te doen en men leert handvaardigheden bij. Op die manier voelt men zich belangrijk en dit brengt bij aan het verantwoordelijkheidsgevoel. Het biedt tegelijkertijd ook rust.
Het belevingspad werd aangelegd om de zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken en proeven) te prikkelen. De belevingselementen die geplaatst werden, zijn gemaakt met natuurlijke materialen die opgaan in de natuuromgeving om enerzijds mensen ten volle te laten genieten van de rust en de natuur en anderzijds om mensen te prikkelen. De natuur wordt in het pad verweven waardoor totaalbeleving gecreëerd wordt. De zitelementen in de weides dragen ook bij tot de beleving.
Het pad loopt niet rechtdoor. Daardoor is er naast wandelen ook plaats voor stilstaan, zitten, onderzoeken, ver en dichtbij ontdekken.
In kleine en grote bochten valt er steeds iets nieuws te ontdekken.
Zoals vb. de wiglo = iglo van wilgentakken. Deze is voorzien van openingen waarbij er met kleuren gewerkt wordt om de zintuigen te prikkelen. Daarnaast is het ook een rustplaats voor diegenen die er nood aan hebben; de geuren van de planten en de bloemen die langs het belevingspad aangeplant zijn; voelboxen waarbij we seizoensgebonden telkens met een ander thema werken, …
Nieuwsgierig, kom gerust een kijkje nemen!
Ontmoeting staat op deze plaats centraal. We willen de sociale vaardigheden die mensen ontwikkelen verder laten groeien door elkaar te ontmoeten. Elk volgens zijn eigen tempo en wil. Zowel voor mensen die komen naar de dagbesteding als voor externen en bezoekers. Deze plaats geeft dus ook de kans tot netwerken.
Op deze ontmoetingsplaats staat er een pipowagen, en is er een stretchtent voorzien die extra ruimte biedt voor als het regent of bij zon. Er is ook een Ofyr met ovengedeelte om samen iets klaar te maken, brood te bakken of afbakken van boetseerklei.
Er is een eco-toilet dat rolstoeltoegankelijk is.
We werken met een intakegesprek. Op die manier kunnen we de zorgvraag verkennen en kijken wat we kunnen aanbieden. Eerder interesse in de dieren of de planten, of allebei?
Groepsaanbod:
we proberen in te zetten op groepen i.k.v. elkaar ontmoeten, inzetten op mogelijkheden en talenten, elkaar versterken, samen groeien, … maar houden hierbij wel rekening met leeftijd, in wat voor mate bepaalde problematiek de bovenhand heeft, draagkracht en taakspanning, het kunnen en het aankunnen. De grootte van de groepen kan hierdoor ook verschillend zijn.
Individueel aanbod:
er is mogelijkheid voor individuele sessie. Deze zijn beperkter in tijd. In een individuele sessie is het mogelijk om dieper en therapeutisch aan het werk te gaan met bepaalde problematieken.
Prijzen:
Dagprijs volledige dag of halve dag.
Hoe te betalen: RTH, VAPH (punten), cash (o.a. vrij besteedbaar deel).
Agapè vzw
Vrouwenboomstraat 7
8700 Tielt
Ingang van de site is via de Wingensesteenweg naast 75A
KBOBE1009.650.432
Rek.nr. BE27 8917 0410 9973
Agapè vzw - Vrouwenboomstraat 7 – 8700 Tielt - info@agapevzw.be
Ingang site via Wingensesteenweg naast huisnr. 75A
Stijn: 0479/964800 of Annelies: 0477/653048